طراحی پلان ویلا و تهیه نقشه های معماری

بزرگترین چالش طراحی یک ویلا طراحی پلان است. فاکتور های کلیدی از قبیل حداکثر استفاده از نور محیط ، حداکثر نزدیکی و ارتباط استفاده کنندگان از ویلا با محیط اطراف و چشم انداز و منظره اطراف ویلا بایستی به درستی در نظر گرفته شود.
فضاها به نحوی که خللی به آسایش و استفاده ساکنین از ویلا وارد نکند جانمایی شود. از ایجاد فضای های بلا استفاده و غیر کاربردی اجتناب شود. و همچنین سطح لوکس بودن و امکانات درخواستی کارفرما و انتظارات وی از ویلای خود بایستی مدنظر قرار گیرد.

اقلیم و آب و هوای منطقه بررسی می شود. میزان بارش ها در طراحی شیب سقف ها بایستی لحاظ گردد. بازه تغییر دمای منطقه در فصول مختلف سال و نحوه آفتاب گیر بودن ویلا در تعیین ابعاد پنجره ها و استخر فضای باز در نظر گرفته شود. ابعاد مناسب فضاهای داخلی به گونه ای اختیار شود که کاربردی بوده و حداکثر آسایش را برای ساکنین به همراه داشته باشد.

نقشه ویلا

مواردی از قبیل مشخص کردن ابعاد و مساحت کلی ساختمان ویلا با توجه به شکل و ابعاد زمین و متراژ بنای مورد نیاز کارفرما، تعداد طبقات ویلا با کارفرما چک می شود.

تمایل به قرار گرفتن طرح و نقشه ویلا در یک سبک خاص از قبیل طراحی ویلا مدرن، طراحی ویلا کلاسیک، طراحی ویلا روستیک یا انواع دیگری از سبک ها (در حدی که دانش و تجربه طراحی آن سبک در توان طراح باشد). بدیهی است که هیچ طراحی نمی تواند مدعی تبحر طراحی در همه سبک های معماری باشد.

طراحی ویلا

وجود یا عدم وجود استخر ویلا (استخر در محوطه یا استخر ویلا در زیرزمین یا استخر در طبقه همکف یا حتی استخر در بام) با کارفرما چک می شود.

نیاز داشتن مواردی از قبیل زیرزمین، شاه نشین، روف گاردن، پارکینگ، تعداد اتاق های خواب، مطبخ، آسانسوربا کارفرما هماهنگ می شود.
انتخاب سقف شیبدار یا مسطح، سالن بازی، بار، محل قرارگرفتن پله ویلا دوبلکس در پلان و انتخاب نوع پله مناسب (پله گرد دوبلکس، پله بازویی همراه با پاگرد، پله بازویی بدون پاگرد و انواع دیگر پله) از دیگر موارد می باشند.

انتخاب ابعاد و ارتفاع مناسب برای هر پله، تعیین ارتفاع مناسب سقف برای هر طبقه، ابعاد مناسب برای اتاق های خواب و اینکه کدام یک از آنها شامل سرویس حمام اختصاصی باشند.

طراحی پلان معماری ویلا

در نظر گرفتن ابعاد پنجره های مناسب برای اتاق های خواب و همچنین لحاظ کردن کمدهای دیواری با عمق و ابعاد مناسب برای تک تک اتاق خواب ها.
تعداد، ابعاد و محل سرویس های بهداشتی و حمام های مشترک ، جانمایی آشپزخانه و دسترسی ها به فضای ناهار خوری و نشیمن ، ابعاد مناسب نشیمن و توجه به نور و چشم انداز داخلی.

ابعاد و موقعیت بالکن ها و تراس ها و توجه به چشم انداز مقابل. جانمایی شومینه و باربکیو، جانمایی محل پارک خودرو و لحاظ نمودن فاصله توقف خودرو تا درب ورودی ویلا ، جانمایی آلاچیق و استخر ویلا یا آبنمای فضای باز ویلا و غيره...
ویلا به صورت یک طبقه باشد یا دوبلکس یا طبقات بیشتر یا اینکه شامل زیر زمین باشد یا شاه نشین و اینکه دارای چه متراژ تقریبی باشد.

پلان ویلایی

از جمله اطلاعات اولیه مورد نیاز می توان به موقعیت گذر های ملک ، حداکثر متراژ جواز شهرداری، شیب زمین ، جهت بهترین چشم انداز می توان اشاره کرد. پوشش گیاهی اطراف و اطلاعات جغرافیایی موقعیت ملک و همچنین بودجه ساخت مدنظر مالک نیز از جمله مواردی است که از کارفرما درخواست می گردد. استارت کار طراحی با داشتن چنین اطلاعات اولیه ای امکان پذیر خواهد بود.

ویلاهای با مساحت هر طبقه 100 متر و کوچکتر جزء ویلاهای کوچک طبقه بندی می شوند. هر طبقه بین 100 الی 200 متر جزء ویلاهای متوسط هستند. و هر طبقه بالای 200 متر جزء ویلاهای بزرگ طبقه بندی می شوند.

نقشه های معماری ویلا شامل پلان با جزئیات کامل هر یک از طبقات ، پلان مبلمان ، پلان بام و مشخصات سقف شیبدار ، پلان موقعیت ، برش ، نماها ، جدول متراژ و جزئیات مبحث 19 مقررات ملی ساختمان می باشد.

طراحی سازه ویلا و تهیه نقشه های محاسباتی سازه


توجه ویژه به سازه اصلی ویلا در حین طراحی پلان (نقشه ویلا)
طراحی پلان و نقشه ویلا کاملا می بایستی هماهنگ با سازه آن باشد. به طور کلی از طراحی هر گونه شکل و ایده ای برای پلان ویلا که قابلیت اجرا نداشته و یا با امکانات محلی یا مالی مدنظر مالک هماهنگ نباشد می بایست پرهیز نمود.

مواردی از قبیل محل جانمایی ستون ها ، ابعاد منطقی برای ستون ها ، فواصل ستون ها از هم ، هم آکس بودن ستون ها ، بیرون زدگی کنسول ها ، ارتفاع سقف ها و کد های ارتفاعی دقیق برای کلیه سطوح تعیین می گردد.
ابعاد و تعداد و مشخصات پله ها متناسب با تغییرات کد ها ، شیب رمپ های پارکینگ ، توجه به ابعاد و محل عبور تیرهای اصلی ساختمان در طراحی باز شوهای سقف و محل پله های داخلی ویلا و دودکش ها و مجاری عمودی (رایزر) طراحی می شوند.

نقشه های سازه ویلا

در صورتی که اسکلت سازه به صورت فلزی لحاظ گردیده است محل و موقعیت قرارگیری بادبندهای احتمالی و دستک های زیر کنسول ها با طراح سازه می بایست کنترل گردد و طراحی پلان ویلا (نقشه ویلا) کاملا هماهنگ با اجزای سازه ای باشد.

توجه به این نکته حائز اهمیت است که هدف طراحی نقشه ویلایی زیبا و کاربردی و صد البته اجرایی با هزینه معقول و منطقی است. پس از طراحی پلان ویلا و حصول نقشه ویلایی مطلوب برای ویلا کار طراحی سازه ویلا توسط مهندس طراح سازه انجام می گیرد.

سازه ویلا با مشخصات کامل و واقعی در نرم افزارهای ویژه طراحی ساختمان بارگذاری و مدلسازی می شود. سپس با رعایت استانداردها و آیین نامه های طراحی ساختمان شبیه سازی زلزله بر روی آن انجام می گردد. خروجی های نرم افزار توسط طراح سازه کنترل می شود. نتایج این پروسه طراحی شامل نقشه های سازه از قبیل فونداسیون ، ستون ها ، سقف ها ، کلیه جزئیات اجرایی برای ساخت سازه ویلا ترسیم می گردد.

جزئیات و مشخصات کامل خرپاهای سقف شیبدار ویلا و پله داخلی ویلا نیز همراه با نقشه سازه ویلا ارائه می گردد.
صورت برآورد مقادیر میلگرد و بتن مورد نیاز ساختمان به تفکیک هر طبقه به منظور آگاهی داشتن از حجم ریالی سفارشات خرید اسکلت تهیه و ارائه خواهد شد.